Szezámmag
673 Ft/250 g
(2690 Ft/kg)
A szezámmag nagyon sokféleképpen használható fel: darálva, egészben, nyersen, pirítva, önmagában vagy keverve. Szórható mindenféle pékáruk és sütemények tetejére, és bele a tésztájába is, tehető salátába, joghurtba, kefirbe, müzlibe is. Reformkonyhában használható lisztmentes kenyerekbe és süteményekbe, panírokba, készíthető belőle krém, vaj és tej is. A nemzetközi konyhában is nagyon kedvelt alapanyag, világszerte használják, de a leggyakrabban a közel-keleti és az ázsiai konyhában fordul elő. Leginkább szószokat, curryket, fűszerkeverékeket ízesítenek vele. Sokféle szezámkrém, a humusz és a halva egyik alapanyaga is a szezámmag.
Leírás
Tartalmaz:
A, B1, B2, D, E vitamin, magnézium, kalcium, kálium, foszfor, vas, mangán, réz, cink.
Miért jó?
Az összes olajos magvak közül a szezámmag tartalmazza a legtöbb kalciumot, igazi kalciumbomba. Rendszeres fogyasztása kifejezetten ajánlott csontritkulás esetén, de az egészséges csontozatra is jó hatással van, erősebbé teszi. Magas szinten gondoskodik a fogak és a haj szépségéről is. Segít megakadályozni a rosszindulatú sejtek burjánzását, leginkább a vastagbélrák és emésztőszervi daganatok kockázatát csökkenti , és hozzájárul a migrén és a menstruációkor jelentkező fájdalmak enyhítéséhez is. Fehérjeforrásként kiemelkedő energiaforrás, fáradtság és álmatlanság ellen is kiváló. A benne lévő réz miatt enyhítheti az ízületi gyulladásokat, míg a magnézium az érrendszer és a légzőszervek egészségért felelős. Gazdag telítetlen zsírsavakban, jótékonyan hat a szervezet koleszterinszintjére, rendkívül gazdag aminosavakban is. Erősíti a szívizmot és az idegrendszert, máj- és epebántalmakat is enyhít, jó méregtelenítő hatású. Továbbá jó antioxidáns, sejtmegújító hatású, erősíti az idegszöveteket és a szívizmot, gátolja a véralvadást. A szezámmagban rejlő jótékony és magas olajtartalom eredményesen akadályozhatja meg a melanoma növekedését is. Rostjai segítik az emésztést, kiváló anyagcserepörgető, jó salaktalanító hatású.
Felhasználási ötletek:
A szezámmag nagyon sokféleképpen használható fel: darálva, egészben, nyersen, pirítva, önmagában vagy keverve. Szórható mindenféle pékáruk és sütemények tetejére, és bele a tésztájába is, tehető salátába, joghurtba, kefirbe, müzlibe is. Reformkonyhában használható lisztmentes kenyerekbe és süteményekbe, panírokba, készíthető belőle krém, vaj és tej is. A nemzetközi konyhában is nagyon kedvelt alapanyag, világszerte használják, de a leggyakrabban a közel-keleti és az ázsiai konyhában fordul elő. Leginkább szószokat, curryket, fűszerkeverékeket ízesítenek vele. Sokféle szezámkrém, a humusz és a halva egyik alapanyaga is a szezámmag.
Tápanyagtartalom 100 g termékben:
- energiaérték (kj/kcal) 2399/573
- zsír (g) 49,5 – amelyből telített zsírsav (g) 6,96
- szénhidrát (g) 23,4 – amelyből cukor (g) 0,3
- fehérje (g) 17,7
- só (g) 0