Történetünk egészen 2015-ig nyúlik vissza, amikor is nagyobbik fiunk született. A legelső lépés a környezettudatos életmód felé a mosható pelus megvásárlása volt. Szörnyű volt szembesülni vele, hogy egy gyermek milyen hatalmas ökolábnyommal és szemétkupaccal indul az életében az eldobható pelus és a popsitörlő által. Sokat gondolkodtam akkoriban ezen, majd a mosipelus által bekerültem egy olyan kötődő baba-mama közegbe, ahol a nevelés egyik velejárója a környezettudatosság és az egészséges életmód.

A következő lépés a textilzsákok és a cekker használata volt, majd elkezdtem figyelni rá, hogy honnan és miben szerzem be a gyümölcsöket, a tej- és húsárukat. Ekkoriban még egy nagyobb városban laktunk, ahol sokkal több volt a tudatos család, és nagyon sokat tanultam tőlük. Folyamatosan, lépésenként álltam át a zero waste szemléletre, egyre mélyebbre süllyedve a „lejtőn”. 😀 Hamarosan visszaköltöztünk családommal szülővárosomba, Hajdúszoboszlóra, ahol szembesültem azzal, hogy még nagyon kezdetleges ez a szemlélet, és nagyon kevesen követik. Eközben szép lassan átragasztottam ezt az életmódot a férjemre is, és elkezdett ő is egyre tudatosabb lenni. Kisfiam számára pedig ez vált természetessé az évek során. Ugyan még csak hétéves, de ha beküldöm a kisboltba vásárolni, természetes számára, hogy szütyővel és befőttes üveggel megy be, illetve a csomagolás nélküli verziót választja, ha lehetősége van rá.

Amikor megnyílt az első két csomagolásmentes bolt a környékünkön, akkor elkezdtem gyűjteni a bevásárló listákat, és amikor ezen boltok környékén jártunk, egy lendülettel megtettük a „nagybevásárlást” is. Nem mindig volt egyszerű, néha-néha muszáj volt csomagoltan vásárolnom, de ez mindig bűntudatot keltett bennem. Vártunk, vártunk, hátha valaki rászánja magát a nyitásra helyben is. Ez nem történt meg, viszont látni véltem, hogy egyre nagyobb érdeklődés mutatkozik kis városunk lakosai között a környezettudatos életmód és a csomagolásmentes vásárlás iránt. Ekkor a férjemmel elkezdtünk gondolkozni, hogy mi lenne ha… Néhány nap (vagy néhány óra?) leforgása alatt meg is született a döntés, hogy belevágunk. A férjemmel hosszú napokat és éjszakákat töltöttünk munkával, közeli határidőt adva magunknak a nyitásra. Szívünket, lelkünket beletéve 2 hónap alatt eljutottunk a semmiből a nyitásig.

A Kisbödön Bolt 2021 áprilisában nyílt meg a vásárlók előtt Hajdúszoboszlón. Üzletünkben széles körű a termékpaletta, hogy mindenki megtalálhassa a számára legmegfelelőbb választást az élelmiszerek, a tisztítószerek, a higiénés termékek,a kozmetikumok és más kézműves termékek között. Kínálatunkat folyamatosan igyekszünk bővíteni a vevői és a saját igényeinknek megfelelően. Emellett szívesen adunk ötleteket, tanácsokat az érdeklődőknek, próbáljuk formálni a helyiek szemléletét is egy környezetbarátabb jövő érdekében.

Nyitás után  nem sokkal meglátogatott minket a Hajdúszoboszlói Városi Televízió is. A felvételt itt nézhetitek meg: https://www.youtube.com/watch?v=XukdDPW4Tt8