Mi is az a csomagolásmentesség? Mi az a zero vagy low waste?

Sok kérdés és kétely merülhet fel ezzel az életmóddal kapcsolatban, amiről szívesen beszélgetünk veletek személyesen a boltban, és szívesen osztjuk meg tapasztalatainkat is. Néhány gondolatot mindenesetre közzétennék itt is. 🙂

Először is két kedvenc idézettel kezdenék, ami számomra összekapcsolódik a környezettudatos szemlélettel:

Amit teszünk, csak egy csepp a tengerben. Anélkül a csepp nélkül azonban sekélyebb volna a tenger.” Teréz anya

Egy pillangó egyetlen szárnycsapása a Föld egyik oldalán tornádót idézhet elő a másikon.” David Levithan

És most csapjunk bele a lecsóba! Szóval azt gondolom, teljesen zero waste, azaz hulladékmentes háztartás nem létezik a mai világban. Sajnos akarva-akaratlanul is hazaviszünk egy-egy csomagolást. De odafigyeléssel és tudatossággal ezt a mennyiséget jelentősen le tudjuk csökkenteni. Természetesen ezt tapasztalatból mondom… Nem szeretnék most itt sok-sok tippet felsorolni, hiszen számtalan fórum, honlap, blog fellelhető az interneten, illetve több könyv is íródott már a témában. Nem szeretnék belemenni a szemlélet fontosságába és indoklásába is, hiszen manapság már a köztudatban van a környezettudatosság, a környezetvédelem. Akárkit megkérdezünk, tud egy-két gondolatot fűzni a témához, illetve hogy miért is fontos ez. A kérdés csak az, hogy ki az, aki csak hallott, tud róla, és ki az, aki komolyan is veszi, és hajlandó lépéseket, erőfeszítéseket is tenni a környezetünkért. A környezettudatos életmódnak egyik hasznos és elengedhetetlen eszköze a csomagolásmentes vásárlásra való törekvés.

Biztosan többen ismeritek, esetleg emlékeztek a szatócsboltokra, sarki közértekre. Nos, valami ilyesmi egy csomagolásmentes bolt is. Egyfajta vegyeskereskedés vagyunk, ahol számos közszükségleti cikket, élelmiszereket, tisztítószereket, kozmetikumokat, higiénés termékeket megtaláltok. Magatokkal hozzátok az edényeiteket, a zsákjaitokat, mint régen, és nálunk megtöltitek. Nincsenek villódzó reklámok, rohanás, kapkodás, nálunk nem egy vagy a napi 3000 vásárlóból, akit lepittyegünk a kasszánál, hanem mindenki számít. A Kisbödönben kicsit lelassul az élet és szívesen váltunk mindenkivel néhány szót. Majd pedig örülünk, ha névről, de legalábbis arcról biztosan megismerjük egymást az utcán is, mivel itt figyelünk rátok! 🙂

Ennyit a szemléletünkről, az érzelgős részről, most pedig nézzük a praktikumokat! A csomagolásmentes boltok, így mi is, beszerzéseink során törekszünk arra, hogy termékeink minél környezetbarátabb módon jussanak el hozzánk.

Ez megmutatkozik több dologban is:

– Amit lehet, újratölthetős edényekben szerzünk be, például a tisztítószereink, a kimérős méz, a zsír nagy kannákban, bödönökben érkeznek, amit kiürülés után újratöltenek számunkra.

– A kizárólag csomagolásban beszerezhető árukat nagy tételben vásároljuk, így kevesebb csomagolóanyag keletkezik, például a kakaópor 5 kg-os, a lisztek 25 kg-os zsákokban, a fűszerek 1 kg-os tasakokban érkeznek.

– Az előcsomagolt termékeink újrahasznosítható vagy újratölthető csomagolásban vannak, például a lekvárok, a szörpök, az arckrémek üvege visszahozható, amit a termelő újratölt.

– A termékeket igyekszünk Magyarországról, lehetőleg minél közelebbről, illetve minél kisebb ökológiai lábnyommal beszerezni. Előnyben részesítjük a kis- és őstermelőket, a kézműves készítőket.

– Emellett termékeink nem tartalmaznak tartósítószert, adalékanyagokat, káros összetevőket; figyelünk arra, hogy minőségi termékeket áruljunk.

A csomagolások kiiktatásával pedig lehetővé tesszük, hogy a kimérős termékekből csak annyit vásárolhassatok, amennyire szükségetek van. Vihettek például 17 dkg lencsét, vagy 1 befőttesüvegnyi granolát, de akár egy evőkanálnyi mustármagot is, csak amennyire szükségetek van.

És hogy hogyan is zajlik a csomagolásmentes vásárlás folyamata?

Az első lépés a tervezés, amit már otthon érdemes elkezdenetek.

Írjatok bevásárlólistát, gondoljátok át, hogy miből mennyire van szükségetek. Ez nem csak azért fontos, hogy nehogy elfelejtsetek valamit megvenni, de így tudjátok összekészíteni a tárolóeszközeiteket, amelyekbe majd hazaviszitek a kívánt árukat. Hozhattok befőttesüvegeket, vászonzsákokat, műanyag dobozokat vagy kiürült flakonokat is. Ha esetleg nem rendelkeznétek semmiféle tárolóedénnyel, üvegeket, tégelyeket és vászonzsákokat a boltban is be tudtok szerezni. De kölcsön befőttesüvegeink, műanyag edényeink is vannak, amiket, ha kiürültek, vissza tudtok hozni, vagy helyette másikat is hozhattok. Persze a legjobb, ha hoztok magatokkal!

A boltba érkezve lemérjük vagy kitárázzuk a mérlegen az edényt, hogy annak a súlya ne legyen beleszámítva a vásárolt termék értékébe.

Ezután már nincs más hátra, mint megtölteni/megtöltetni az edényeket, lemérni, majd kifizetni.

Bár elsőre macerásnak vagy ijesztőnek tűnhet ez a folyamat, de nem kell megijednetek, hiszen a boltban mindenkinek szívesen segítünk. Gyertek bátran! 🙂

Nyitás után  nem sokkal meglátogatott minket a Hajdúszoboszlói Városi Televízió is. A felvételt itt nézhetitek meg: https://www.youtube.com/watch?v=XukdDPW4Tt8