Dióbél

530 Ft/100 g

(5300 Ft/kg)

A dió a karácsonyi bejgli nélkülözhetetlen hozzávalójaként a legismertebb, de összességében is számtalan sütemény elengedhetetlen kelléke. Használható nyersen, pirítva, főzve (elsősorban nyersen fogyasztva maradnak benne a hasznos tápanyagok), állagát tekintve durvára darabolva vagy finomra darálva. Szószok, likőrök készítéséhez kiváló, de tehető salátába, joghurtba, müzlibe keverve is.

Bővebb leírás

Leírás

Tartalmaz:

A-, B6-, C-, E- ,K-vitamin, kalcium, vas, magnézium, foszfor, kálium, cink, réz, mangán, szelén.

Miért jó?

A dió az egyik legegészségesebb ennivaló, összetétele több mint ideális: olajtartalma magas, szénhidráttartalma viszonylag alacsony, fehérjetartalma jelentős, vitamin- és ásványianyag-tartalma kifejezetten magas, és még 8 féle – a szervezet számára nélkülözhetetlen – aminosavat is tartalmaz. Rendszeres fogyasztásával sokat lehet tenni az egészséges vérnyomásért és a koleszterinszintért, csökkenti a vastagbél és prosztatarák kockázatát. Omega3 tartalmának nagy szerepe van a vérrögképződés, a koszorúér-betegség és a stroke megakadályozásában, továbbá az érfalak rugalmasságának megőrzésében is. Fogyasztása biztosítja a szervezet megfelelő E-vitamin ellátását, ezáltal erősíti az immunrendszert, vértisztító és segíti az emésztést. Javítja a szervezet inzulintermelését, ezért a cukorbetegségre hajlamosaknak ajánlott a fogyasztása. A szelén fontos nyomelem, amely társfaktorként működik az antioxidánsokkal, a cink segíti a gyermekkori növekedést és fejlődést, kiemelkedő mennyiségű káliumot, foszfort és kalciumot is tartalmaz. Magas energiatartalmának köszönhetően kimerültség esetén is gyorsan segít. A természetgyógyászat az állapotos nőknek is ajánlja a diót a folsav tartalma miatt, és a cink is segíti a növekedésért és a magzat fejlődéséért felelős enzimek összetételét és működését.

Tápanyagtartalom 100 g termékben:

  • energiaérték (kj/kcal) 2738/654
  • zsír (g) 65,21 – amelyből telített zsírsav (g) 6,7
  • szénhidrát (g) 13,71 – amelyből cukor (g) 2,61
  • fehérje (g) 15,3
  • só (g) 0,005