Csicseriborsó
514 Ft/400 g
(1285 Ft/kg)
A csicseriborsó leginkább a reform és vegán konyhákban van jelen a mindennapokban. Beszerezhető konzervben és szárítottan is. Bár a száraz változatot a konzervhez képest munkaigényesebb elkészíteni, az egészséges táplálkozás jegyében mindenképpen ajánlott ezt választani. Javasolt neki az egyéjszakás áztatás, utána is kb. 2 óra a főzési idő (lassú tűzön és bő, sós vízben kell főzni).
Leírás
Tartalmaz:
A, B1, B6, E vitamin, folsav és karotin.
Miért jó?
A növényi alapanyagok között a csicseriborsó az egyik legjobb fehérjeforrás. Többek között emiatt is annyira közkedvelt a reform és a vegán konyhákban, de a sportolók is előszeretettel fogyasztják. Mivel a élelmi rosttartalma igen magas, ezért a fogyasztása többszörösen is jó tesz a szervezetnek. Mivel könnyen emészthető, figyelembe véve a magas fehérjetartalmát is, fogyasztása kifejezetten ajánlott időseknek is. A csicseriborsó alacsony glikémiás indexe és magas pektin tartalma miatt cukorbetegek számára is javasolt élelmiszer, rendszeres fogyasztása jó hatással van a vércukor- és koleszterinszintre, csökkenti a vércukorszint ingadozását, ezáltal segít meggátolni a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását. További előnye a magas rosttartalma mellett az alacsony zsírtartalma, ezért diétás vagy fogyókúrás étrendekbe is kitűnő választás.
Felhasználási ötletek:
A csicseriborsót számtalan módom el lehet készíteni: főzelék, saláta, leves, humusz (csicseriborsókrém), falafel (csicseriborsó fasírt). Jól passzol hozzá a vöröshagyma, a paradicsom és a padlizsán is. Fűszerek szempontjából a curry a leginkább nyerő, de jól illik hozzá a gyömbér, a fokhagyma és a szerecsendió is. A csicseriborsó fogyasztása talán a Földközi-tenger mentén a legnépszerűbb (itt pl. egytálétel formájában szeretik a legjobban, citromlével, korianderrel, cayenne borssal és szezámkrémmel is előszeretettel ízesítik).
Tápanyagtartalom 100 g termékben:
- energiaérték (kj/kcal) 1348/321
- zsír (g) 1,5 – amelyből telített zsírsav (g) 0
- szénhidrát (g) 53 – amelyből cukor (g) 0
- fehérje (g) 22
- só (g) 0