Himalájai só
690 Ft/kg
A himalájai só nemcsak jellegzetes színében tér el a hagyományos sótól, de összetétele is kissé más. Ennek köszönhető, hogy mind az étkezésben, mind a gyógyászatban, mind pedig a wellnessben egyre ismertebb és népszerűbb.
Kimérősen kapható termék!
Leírás
Nevét onnan kapta ez a színében és megjelenésében is különleges kőzet, hogy a Himalája belsejében, extrém nyomásviszonyok között keletkezett, illetve kristályosodott ki. Eredendően több száz millió évvel ezelőtt került a só oda a tengerek és a sós tavak kiszáradásával. A hegység felemelkedésével az Indus völgyének kincse elérhető közelségbe került az emberiség számára.
A himalájai sót a mai napig mechanikusan bányásszák, azaz géppel és főként kézzel, ami így – szemben a kősóval (robbantásos bányászat) – nem tartalmaz egyéb szennyező anyagokat. A himalájai sót megőrzik eredeti formájában, nem teszik ki sem vegyi kezeléseknek, sem fehérítésnek, így összetételében őrzi ősi paramétereit. Napon szárítják, és kézzel végzik a törését is.
A himalájai só tulajdonságai:
- a jódtartalom természetes benne, nem kell külön pótolni, és a pajzsmirigynek is a legmegfelelőbb formában van jelen (akinek azonban pajzsmirigy alulműködése van, annak emiatt nem ajánlott)
- 86%-a nátrium-klorid, ellenben a maradék 14%-ban ott vannak azok a nyomelemek, amiket a konyhasóból kivonnak; emiatt gazdag magnéziumban, káliumban, kalciumban, szulfátokban, elektrolitokban, de tartalmaz hidrogén-karbonátot, fluoridot, bromidot és stronciumot is (ezeken kívül is rengeteg mikroelem van még benne, összesen közel 90 fajta)
- nátriumtartalma negyede a hagyományos sóénak, így használatával elkerülhető a „túl sós” táplálkozás
- káros környezeti hatásoktól mentesen keletkezett és maradt fenn, mivel 400-600 méter mélyen kristályosodott ki
- lúgosító hatású, ami a szervezet sav-bázis egyensúlyát kedvezően befolyásolhatja